Topp 5 i Valencia med barn

Valencia = storstad, strand och supertjusig arkitektur av Santiago Calatrava, även känd som mannen bakom Turning Torso i Malmö. Bli frestad av de oemotståndligt fräscha skaldjuren i stadens klassiska saluhall, flanera genom supermysiga gator i gamla stan, tapas-barhoppa på kvällarna och våghoppa i havet på dagarna från de långa och breda stränderna. Åk till Valencia så lovar jag att både du och barnen blir hopplöst förälskade.  

Cykla genom Jardín del Turia

Att cykla med barn är tyvärr väldigt underskattat. Det är ett superbt sätt att verkligen se en stad, utan att det för den sakens skull tar lika lång tid som när man går till fots. Man kan hyra cyklar lite överallt i Valencia och vi valde sedan att cykla genom parken Jardín de Turia som går genom Valencia till spektakulära Ciudad de las Artes y Sciencias. På vägen kan man dessutom stanna till på en stor lekplats med en gigantisk Gulliver i mitten.

Ciudad de las Artes y Ciencias

Santiago Calatravas odiskutabla mästerverk – en stor upplevelse för både stora och små.  Besök akvariet L’Oceanogràfic och se allt från små maneter till stora sjökor.  Och ja, det verkar som om alla akvarier i hela världen påstår att de är världens/Europas största/bästa/insätt annat passande superlativ, men det här ÄR verkligen bra.

Montanejos Hot Springs

Uppe i bergen, lite mer än en timme från Valencia, hittar man de varma källorna i staden Montanejos. Här kan man simma och snorkla i kristallklart vatten, mitt uppe i bergen. Små vandringsleder smyger sig upp i bergen och i den lilla staden Montanejos kan man äta spanska bocadillos (ungefär en spansk baguette) när man är klar.

Nattliv – mat och shopping nattetid

Som i alla andra spanska städer äter man sent på kvällen. Men när man väl äter är det en upplevelse! Valencia har en rad mysiga områden som vaknar till liv på kvällarna och våra barn (5 och 8 då) tyckte det var jättekul att bara gå runt och titta. För nästan överallt har en mängd butiker också öppet, så man kan lätt kombinera shopping med mat.

Runt katedralen, La Seu, behöver man inte gå hungrig. Fortsätt förbi Plaza de la Virgen så dyker ännu mer upp runt hörnet. Här hittade vi en butik – Envinarte – som sålde vin och herrkläder – varför har ingen kommit på den kombinationen tidigare? Kvarteret Russafa är supermysigt och när man nu är i Valencia ska man passa på att se alla Calatravas mästerverk i kvällsljus – lite magiskt faktiskt. Några av våra favoritställen låg på Calle de Caballeros,  Calle Sueca/Calle de Puerto Rico och vid Mercado del Colón. 

Playan

Man kan inte ha varit i Valencia utan att svänga förbi stranden. Den är bred, lång och vågorna kan gå höga. Mellan strandpromenaden och stranden ligger en mängd restauranger. Beställ en paella och flaska vitt till lunch och njut av livet i fulla drag.