Topp 5 i Århus med barn

De senaste åren har Danmarks stad nummer 2 blivit utsedd till en must see-destination gång på gång. Och den lilla stora staden är faktiskt just så mysig som man tror –  det lönar sig att ta sig hit. Och om man ändå är på Jylland kan man passa på att kombinera med Lalandia eller Legoland i Billund. 

ARoS Konstmuseum

Århus mest kända konstmuseum och tillika Skandinaviens mest välbesökta. Här hittar man stora statyer, små installationer och allt däremellan. Längst upp slingrar sig den berömda Rainbow Panorama runt hela taket – en minst sagt färgstark upplevelse, särskilt efter mörkrets inbrott. Det finns en jättefin barnavdelning där ungarna kan sitta och pyssla medan du kikar på örhängen i shoppen eller tar en extra sväng på museet. 

Den gamle by

Missa inte det här friluftsmuseet som kan få fram nostalginörden i vem som helst! Upplev Danmark från slutet av 1800-talet och framåt. Titta in i butiker och museer, eller ta en tur med häst och vagn. Vår favorit var såklart vårt eget årtionde – 70-talet. Man går upp i en trappuppgång där man kan hälsa på kollektivet, kärnfamiljen och förskolan. Och så kan man minsann ringa på “riktiga” telefoner där man snurrar skivan för att slå rätt nummer. Våra barn gapade över denna smarta uppfinning. Roligast hade min man och jag när vi lekte att vi var kollektivet och ringde till gynekologen för att fråga om hon ville komma över och röka hasch 🙂  Som pricken över i har man flyttat hit en jazzbar som fick stänga 2008 och som är precis lika inrökt som krogar var förr. Även i den nyöppnade versionen i Den gamle by får man bolma på själv. Only in Denmark säger jag bara 🙂 

Tivoli Friheden

Århus nöjespark som ligger vid den vackra Marselisborg-skogen.  Karuseller för både stora och små och skratt tills man kiknar garanteras. 

Strosa på Strøget

Flanera på Strøget, shoppa i Latinerkvarteret och luncha på musslor och vitt vin nånstans mitt emellan. 

Salling ROOFTOP

Se solen gå ner över Århus från varuhuset Sallings  värsting-takterrass. Se rakt ner till Strøget genom den genomskinliga glasrampen, ta en cocktail i baren och med lite tur kan du njuta av en live-konsert samtidigt.