Sommarcykla i Stockholm med barn

Att det skulle vara så sensationellt superbt som det var att cykla i Sveriges vackra huvudstad hade vi knappt våga hoppas på. I 30-graders värme från en Airbnb-lägenhet på Söder planerade vi våra utflykter – så klart man måste bo på Söder…! Och minst ett bad om dagen.

Skärgården – Fjäderholmarna

Cykla till Nybrokajen eller Skeppsbrokajen. Parkera cyklarna och ta två lätta steg på båten som tar dig till Stockholms närmaste skärgårdsö. Glid mer eller mindre elegant ner i vattnet från klipporna, ät lunch på Röda Villan (de har hängmattor, hallå alltså…!) och handla en massa saker man inte visste man behövde i de olika hantverksbutikerna. Båt, sol och glass. Och aperol spritz till mamma. Whats’s not to like?

Båt, bad och boule

Från Söders höjder mot Vasamuseet. Här finns det inte bara en skepp som återuppstått från havets botten. Här finns det 300 år gamla skelett i källaren… se det är spännande om man är 6 och 9 år. Sen vidare mot Norr Mälarstrand. Paus på Mälarpaviljongen. Insup den regnbågsfärgade stämningen och det tjusiga läget. Gör som dina barn och ta köttbullarna. Eller kanske hellre Wallenbergaren? Upp på cyklarna igen och tillbaka mot Söder. Bada på Tantobadet. Klättra upp i klätterställningen innan ungarna hinner säga varken bu eller bä och känn hur du försvinner ner i det mörka vattnet när du släpper taget. När eftermiddagen går på häll cyklar ni sakta vidare mot Boulebar Tanto. Ta ett glas vitt med moules marinieres till dig själv och en portion pommes till de små, och sen är det alla mot alla på boulebanan. När solen börjar gå ner kan ni runda av en ganska så oslagbar storstadsdag i Stockholm.

Vasamuseet kryllar av historier. Och historia.
Mälarpaviljongen

Investera i en påhängcykel till de mindre medlemmarna av familjen, så går det lite fortare att ta sig fram.

Tantobadet
Boulebar Tanto.

Söderhäng och Grönan

Detta kan naturligtvis översättas till Kungsholmenhäng eller Vasastanhäng, men why change a winning concept? Vi har möjligtvis en nästan pervers förtjusning för Söder… men faktum är ju att hela Stockholm är en njutning på sommaren.

Börja dagen i lugn och ro. All energi behövs till Gröna Lund. Efter en eftermiddag/kväll på Grönan är hela familjen på gränsen till avdomnade, så då ska ni inte ha några planer.

Strosa genom ett soldränkt Söder. Alltså det regnar inte när man är på semester. Så det så. Ät lunch på Urban Deli. Ta en glass och slappa på en bänk. Den som har ett särintresse för näshår kan göra som våra barn och rycka ut dem ur pappas näsa. Men de stack alltså långt ut. Slink in på Coctail och köp en flamingo, en Frida Kahlo-bild eller någon annan livsnödvändighet. Lämna med fördel din man på ett café så att han inte förstör shoppingglädjen.

Ta er över till Grönan. Huvudet ner i asfalten och hjärtat halsgropen i Ikaros. Bli lättare stressad över alla tre miljarder besökare på Grönan. Gör som alla andra turister och fota solnedgången över vattnet. Åk hem och sov sju mil i timmen.

Advertisement