Simtag med snorkel

Älskar du att simma och snorkla? Kanske till och med dyka? Låt barnen smittas av din undervattensglädje så blir din egen upplevelse oändligt mycket större.

Om ni ska ut på djupt vatten och du inte är säker på hur länge de orkar simma är det bara att köra på med armpuffar – så kan både du och ungarna koppla av och njuta av allt som bara syns under vattenytan.

3 tips till trygg snorkling

  • Testa vattnet först utan barn. Det är alltid en bra idé att en vuxen snorklar ut först och ser hur det ser ut både över och under vattenytan, känner av om det är strömt osv.
  • Olika vatten kräver olika förhållningssätt. Det är stor skillnad på att simma i kristallklart vatten eller en svart svensk insjö (där man faktiskt inte ser barnen om de försvinner under vattnet)
  • Tänk på att man ska simma lika långt hem som man har simmat ut. Alla ska orka hela vägen 🙂

St Pauls Bay, Rhodos

Strax utan Lindos ligger den lilla bukten St Pauls Bay. Hyr en solstol och koppla av under ett parasoll. Ät lunch på Taverna Tambakio. När man snorklar rakt ut i bukten öppnar klipporna upp sig så att man kan simma på utsidan. Här – precis mitt mellan de två världarna – uppenbarar sig ett eldorado av undervattensupplevelser, som man inte kan ana på ovan sidan vattenytan. Berg så höga som Alperna. Muränor långa som kryssningsfartyg. Fiskstim så gnistrande blå att man nästan bländas.

When in St Pauls Bay, ät lunch på Taverna Tambakio. Sooo worth it.

Här på Rhodos testade Emma, 9 år, att dyka för första gången, efter att ha pratat om det länge. Men det är klart, när både mamma – och särskilt pappa – dyker, blir man nyfiken. Vi dök med Waterhoppers i Kalithea Bay, och även om just den bukten inte alls är lika intressant som St Pauls, så kändes det väldigt tryggt för nybörjare.


Montanejos, Valencia

Upp i bergen bortom Valencias breda sandstränder ligger de varma källorna i Montanejos. Cirka en timme i hyrbil på små snirkliga bergsvägar till vandringar i bergen och källor med kristallklart vatten. Ta en titt på den lilla byn Montanejos, vandra på små stigar bland bergsgetter och snorkla i de varma källorna. Som kanske inte är helt så varma som sitt namn, men heller inte kalla. Ljumma källorna borde de kanske kallas. Men att snorkla och simma här mitt uppe i bergen är en ljuvlig naturupplevelse för stora som små.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s