S som i Salzburg

The hills are alive with… the sound of music…. eller kanske hellre Trollflöjten? Här i Salzburg kan du frossa i både Sound of Musics alpbelägna musikaldrömmar och se var stadens geni, Wolfgang Amadeus Mozart, föddes. Och äta wienerschnitzel och Mozartkugeln så klart. Choklad och marcipan borde faktiskt avsluta varje anständig måltid.

Salzburg är en ljuvlig liten sak på hög höjd i Alperna. Inte nödvändigtvis ett måste att besöka, men skön, tillbakalutad stämning blandat med en rad musikfestivaler på sommaren, och det är en stad som fungerar utmärkt att besöka med barn.

Getreidegasse

Salzburgs shoppingstråk numero uno, pepprat med historiska skyltar och butiker. Man kan gå igenom flera av byggnaderna på gatan och hamnar då direkt på parallellgatan, t.ex. Getreidegasse nummer 3 som leder till Universitätsplatz.

År 1756 föddes Mozart i Getreidegasse nummer 9, och när man har fått barn själv häpnar man om möjligt ännu mer över hans förmåga: När han var 3 spelade han cembalo, ett slags 1700-tals-piano som spelas på strängar, och endast 6 år gammal begav han och hans likaledes begåvade, men betydligt mindre kända, storasyster Anna-Maria sig ut på Europaturné och spelade bland annat för kungafamiljen i Versailles. När mina barn var tre körde vi pott-träning och napp-avvänjning. Inte var det nån som spelade några stränginstrument här inte. Inte de vuxna heller för den sakens skull.


Hohensalzburg-fästningen

Ta bergbanan upp på 500 meters höjd till fästningen som tronar över Salzburg. Vackra vyer, intressant historia och naturligtvis kan man ta en paus för att få något att äta. På 1200-talet var det Europas största fästningsanläggning och det är verkligen ett stort område man strosar runt på.

Biergartenpaus

When in Austria, ät en wienerschnitzel. Gammalt kinesiskt ordspråk. Och så SKA man ta en öl och provsmaka deras vita viner. Österrikisk Riesling, Grauburgunder eller Grüner Veltliner smakar fantastiskt på en varm sommardag. Fast kanske inte allt på samma gång. Och öl efter vin får man inte dricka. Bier nach Wein trinkt nur Schwein. Gammalt österrikiskt ordspråk.

Passa på att pausa på Sternbräu.

Strosa genom Salzburg

Salzburg är framförallt en stad som ska strosas i och njutas av. Lyssna på gatumusikanter som spelar på vart och varannat hörn. Unna dig en Sachertårta utan att tänka på årets Beach Body. Eller nästa års. En ganska skön känsla ibland faktiskt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s