Andalusien bortom beachen

Vandra i bergen, kultur och historia i Granada eller avkoppling på hamam? Andalusien är så mycket mer än strand och sangría.

El Caminito del Rey

Om du har lite större barn är det helt fantastiskt att vandra det som en gång ansågs vara världens farligaste vandringsled, Caminito del Rey, “Kungsleden”, som ligger strax utan Málaga. Idag är det inte det minsta farligt att vandra den drygt 8 km långa leden – och vyerna är minst lika storslagna. Caminito del Rey går inte runt i en cirkel, vilket betyder att man slutar på ett annat ställe än man börjar. Efter avslutad vandring släcker man törsten på det lilla caféet och tar lokalbussen tillbaka, eller så vandrar man tillbaka samma väg igen, och man kan naturligtvis välja att bara gå halva sträckan. Läs mer här.

Och förresten, kom gärna tidigt så slipper du trängas med alltför många andra vandringssugna.

Granada och Alhambra

Första gången jag var såg Alhambra var jag 19 år. Jag var på språkskola i Granada och var möjligtvis mer aktiv i nattlivet än i skolbänken, men Alhambra tog mig med storm. Och kan man annat än att falla handlöst för detta fantastiska palatsområde från den moriska tiden på den Iberiska halvön? Överdådigt utsmyckat med grönskande trädgårdar som porlar och kluckar av vatten som dansar sin väg genom palatset. Sedan första besöket har det blivit många fler, det är liksom svårt att hålla sig borta när man väl fått smak för Alhambra och berättelserna om de moriska emirer som bodde här tills Ferdinand och Isabella fick övertaget.

Det är inte helt lätt att få biljetter, så var gärna ute i god tid. Kombinera gärna med att vandra från Granada centrum genom Albaycín, den tidigare moriska stadsdelen, så får du chansen att strosa uppför mysiga gränder och träna lårmusklerna samtidigt. Berätta för dina barn om hur muslimer, kristna och judar levde sida vid sida under tidig medeltid i Al Andalus – som det hette på den tiden. Förklara storheten i att man kunde bygga kanaler och akvedukter redan på 800-talet och njut av de fantastiska miljöerna.

Svalka dig på hamam

Att komma från 45 augustigrader i skuggan utomhus till 25 grader inomhus på hamam är enastående svalt, avslappnade och alldeles, alldeles underbart… faktiskt en helt annan känsla än när vi här hemma försöker komma undan kylan på vintern i bastun. Hammam har en lång tradition här i det tidigare muslimska Andalusien och kan inte rekommenderas nog när man är här. Om du befinner dig i Granada, vita Vejer eller sherryns Jerez spelar ingen större roll – just do it.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s