Småland – ett stänk av magi

Sverige är fantastiskt på sommaren och Småland… ja, Småland är kungen i djungeln. I skogen och vid sjöarna. Och på följande ställen är det garanti för mer än ett stänk av magi.

Korpaboet

De flesta har nog som barn drömt om att övernatta i kojan som föräldrarna snickrat i trädgården, men kanske inte riktigt vågat. Eller fått lov. Men nu får du lov. För Anni har byggt en helt stuga runt en ek, 6 meter uppe i luften. Förutom att Anni är en riktig krut-tant som faktiskt har byggt huset med egna händer – med toalett, handfat, kylskåp med frys, kök, 2 dubbelsängar, vardagsrum med olika spel, kamin – är det svårt att sätta ord på hur charmigt det här huset är. Mitt ute i de småländska skogarna, med grannarnas hästar betande runt hörnet, vinden i löven och fågelkvitter i gryningen. Om du vill ha en helt obeskrivlig upplevelse kan du inte annat än att boka på https://abnb.me/comcKAnc9W.

Flotellet

Att bo på en flotte gör man inte varje dag. Inte ens om någon har fått för sig att bygga en stuga på en flotte. Som guppar lite fram och tillbaka vid vassen i Klockesjön. Till Flotellet kommer man med båt, motoriserad sådan eller så kan man välja att ro eller paddla kajak. Och när man kommer ut till Flotellet finns här både kök med kylskåp, toalett och dusch. Ta ett morgondopp, kvällsdopp eller mitt emellandopp. Paddla och se dig runt. Eller gör som vi – boka en badtunna och skutta från 40-grader till 12 (!) i Klockesjön (det var alltså en ovanligt kall maj…!) och sen avkoppling i solen. Och så börja om från början. Ät lunch på caféet. Ta en kaffe. Köp en tovad groda. Och sen har du inte lust att nånsin åka härifrån igen. Boka det underbara Flotellet på https://ramoa.se/catalog/groups/boende.

Sweden Zipline

Men vad gör man när man är här? Man gör massor. Blåser sina egna glaskulor på Kosta Boda, ziplinar mellan tall och gran på Sweden Zipline – Europas längsta zipline – äter bästa älgburgarna och andas in mängder med frisk luft. Om man inte vill på Astrid Lindgrens Värld. Eller har varit där 2 gånger redan som undertecknad 🙂

Sweden Zipline kan även lite mindre barn hänga med i en tandemsele – vår 6-åring älskade det – och det gjorde även 9-åringen som fick åka helt själv. Det finns banor med olika svårighetsgrader, så alla åldrar och modighetsnivåer kan vara med. Ta gott om tid på dig så att du hinner njuta av buffén som ingår i priset.

Hälsa på en älg och grilla en älg på Grönåsens älgpark. Älgar på nära håll i fin miljö. Dessutom helt enormt goda älgburgare. Rekommenderas av både de stora och små medlemmarna i familjen. Förmodligen inte lika mycket av älgarna.

Barnen fick blåsa och sätta färg på sina egna glaskulor på Kosta Boda.

Livet är för kort för att inte ta paus. Vår lunchpaus sträckte sig över hela pizzabuffén och hela eftermiddagen, eftersom det visade sig finnas en petanque-bana på Pizzeria Don Camillo.

Småland väntar med andra ord på att bli upptäckt av just dig – fyllt med en blandning av aktiv semester och sköna stunder där det faktiskt inte behöva hända så mycket alls. För en gångs skull.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s