Kullen – eat your heart out

Längst ut på Kullahalvöns spets ligger Kullens nationalpark, med Skälderviken på ena sidan och Öresund på den andra. I öst skymtar svenska rikemansbadet Torekov och i väst danska badorten Gilleleje. Kullen däremot, är så mycket mer än bara bad. Kullen är vandring bland bokskogar, klättring på höga klippor, tumlarsafari och dykning – och mat som får det att vattnas i mun. Så ta en extra promenad eller två så att du har plats till en extra fika.

Natur

En gång såg vi två älgar här. Mitt ute i skogen vid Ransvik. De strosade fram, tog en paus, lät sig fotograferas (på långt håll förvisso) och fortsatte sedan sin vandring igen, ganska obrydda om den uppståndelse de skapat i vår bil. Hej hej älgar, sade 2-åriga Emma glatt genom bilfönstret och vinkade. Sen dess har vi inte sett älgar, men snabba tumlare och stabila krabbor i havet och helt oslagbart vacker natur. Här kan du vandra genom bokskogar och på höga klippor, simma, snorkla och dyka i havet, klättra, cykla upp- och nerför branta backar (för dig som har duktigt många växlar och kraftiga lårmuskler), tälta bland träd och fågelkvitter, och bara vara.

Bada

I Ransvik badade både män och kvinnor tillsammans på slutet av 1800-talet – syndens näste med andra ord. Huvva. Som tur var tog kung Oscar II sig ett bad då och då här, så blev det lite mer legitimt. Under tidigt 1900-tal var den av Europas mest besökta stränder och det gick till och med tåg hit från Berlin…! Dock inte med SJ, då hade alla tyskarna blivit försenade och ordnung muss ju sein.

Dagens Ransvik bjuder på breda, sköna klippor och en liten brygga man kan hoppa ner i vattnet från. Personligen hade jag tyckt att det hade varit ganska uppfriskande med ett gäng tyska syndare från Berlin, men hittills har jag fått titta långt efter dem.

Som överallt på Kullen är vattnet klart, fullt med krabbor, fisk och vackra sjögräs, så glöm inte snorkelmasken hemma. Ta med fikakorgen eller fika på Ransviks havsveranda.

Ablahamn

Ablahamn ligger nära Ransvik, bara på andra sidan. Inte lika lättillgängligt, men smukt så det förslår och gott om klippor för den som vill klättra. Man går den sista biten ner – om du har barnvagn eller rullator är det här inte stället för dig. Om du vill snorkla är det aphäftigt! Det är inte helt enkelt att komma i vattnet, så var beredd på att släppa all värdighet när försiktigt tar dig ner i det blå .

Josefinelust

Josefinelust ligger inte långt från Ablahamn och uppe i skogen finns en tältplats man kan slå sig ner på. Precis som Ablahamn ska man göra en insats för att komma ner till havet – men det lönar sig. Blev nästan lite religiös när vi badade i gryningen här, helt ensamma bland klippor och morgonsol.

Solviken

Där Ablahamn och Josefinelust förutsätter stadiga ben att gå på, är Solviken perfekt för små ben. En liten utomhuspool precis vid havet, lagom grund för små vänner som inte har lärt sig simma än. Den som vill komma djupare i går bara några meter till så är man i havet. Här finns en lite glasskiosk också för den som blir sugen.

Äta

När man har badat, vandrat och klättrat måste man äta. Och äter gör man gott på Kullen. Så där otippat riktigt gott.

Mölle krukmakeri

Det kan låta skumt, men gör dig själv en tjänst och ät på Mölle krukmakeri; lunch, fika eller middag spelar mindre roll. Sååå mysigt – såååå gott. Vår familj anser att de har världens bästa pizzor, deras gazpacho är strålande och desserterna likadant. På sommaren spelas massor av livemusik här.

Har för övrigt hört att den pizzabakande kocken är top secret med sina pizzarecept – INGEN har nånsin fått se dem. Man skulle kunna tro att han står i ett hemligt rum och donar med ingredienserna. Så passa på att äta här innan kocken har hunnit smita vidare i livet med sina suveräna recept. Och när du ändå är här – köp en kruka vettja. Man kan aldrig ha för många skålar, krukor eller kaffekoppar . Vi vet ju alla att man aldrig ångrar ett köp.

Båthuset

Smack mitt i hamnen i Mölle; Båthuset bjuder på drinkar, skaldjur, lax eller smarriga smörgåsar och inte så sällan livemusik. Gör som jag och unna dig en aperol spritz till den varmrökta laxen. Kan inte annat än att rekommenderas.

Garage Bar

Dags för lunch? Då tar ni er till Höganäs och Garage Bar som sägs ha kommit två i SM i burgare. Vem som kom etta är inte helt solklart. Oavsett så är deras chiliburgare tillsammans med en lämplig öl från Höganäs bryggeri en mycket bra start på resten av dagen. Garage Bar har även en foodtruck man kan hyra om man vill ha massor av burgare på en gång – 100 burgare i timmen borde ju räcka.

Vanilj & Choklad

När du har blivit färdig med din Garage-burgare är du förstås sugen på något sött. Då traskar du tio små steg över till café Vanilj & Choklad. Väl framme efter din mödosamma färd tar du gott om tid på att dig välja bland alla pralinerna med choklad hela vägen från en hacienda Ecuador och de goda glassarna med choklad- och kokosdoppade rån. Tänk på att banta ändå bara är för mesproppar.

Krapperups kaffestuga

Kakor. Kakor. Ännu fler kakor. Hallonpaj. Key lime pie. Valnötskaka med fluffigt vispad grädde. Och så toppar du med stora kaffekoppar i genuin 1800-talsmijö. Lovar att du kommer tillbaka.

Saluhallen i Höganäs

Lilla Höganäs rymmer många höjdpunkter och saluhallen är en av dem. Handla hantverk, ät lunch eller fika. Och så lever du lycklig en lång stund till.

Bo

Bo i tält, stuga, på hotell eller varför inte på vingård?

Tälta

Under våra besök på Kullen har vi hunnit testa en del olika alternativ. Sist slog vi upp tält vid Josefinelust, där finns ett område där man får tälta i nationalparken. Här finns ett utedass vid behov och ligger precis ovanför den lilla badstranden med samma namn.

Grand Hotel

Absolut inte nån tältkänsla här inte. Grand Hotel är både grand och trevligt, god mat och trevlig personal. Och så känner man historiens vingslag. Ibland behöver man unna sig det lilla extra.

Strand Arild

Skönt avkopplande, för både stora och små. Klassiska rum och njutbar restaurang. Och mer behövs ju inte.

Nästa gång vi ska till Kullen satsar vi nog på glamping på Arild vingård. Visste du förresten att det finns tre svenska vingårdar på Kullen? Titta in till Kullabergs vingård och Kullahalvöns vingård nu när du ändå är här.

Och vad du än gör – missa inte Kullens fyr när solen går ner. Rakt ner i havet under sommarmånaderna. Glöm inte att andas. Det gjorde jag. Nästan i alla fall.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s