Sommarcykla i Köpenhamn

Att Köpenhamn är en cykelvänlig storstad vet alla. Men var och hur kan/får/ska man cykla? Satsa på tre broar och ett vatten så får du det bästa av centrala Köpenhamn. Om du börjar i Nyhavn kan du hyra cyklar t.ex. på Copenhagen Bicycles.

Inderhavsbroen – Tar dig till och från ikoniska Nyhavn och Skuespilhuset på ena sidan och en restaurang Barr, Boathouse m.m. på den andra. Nyhavnskanalen grävdes ut av svenska krigsfångar på 1670-talet (inga bittra känslor nu så här drygt 300 år senare… tänk på att vi vunnit Eurovision minst 25 gånger oftare än Danmark) och Danmarks författarfader HC Andersen bodde i tre av husen under 20 år på 1800-talet. 

Glöm inte att njuta en dansk glass hos Vaffelbageren – ta seden dit du har kommit och ta med guff (mashmellowfluff) och en gräddbolle längst upp. Jag lovar att du kan hoppa över middagen sen.

 

Cirkelbroen – min personliga favoritbro – om man nu kan ha en sån. Men här snackar vi en otroligt estetisk bro, alltså! Tar dig utmed kajen med Köpenhamns moderna och ytterst svarta bibliotek, Den sorte Diamant, på andra sidan.

Cykelslangen tar dig från Fisketorvets stora shoppingcenter till Islands brygge. På bägge sidor finns hamnbad där du kan bada på sommaren (med livräddare dagstid) och på Islands brygge-sidan ligger härliga Kulturhuset som dukar upp till musik, glass, aperol, rosé, middagar… ja, faktiskt det mesta som hjärtat kan begära.  

Visit Copenhagens hemsida hittar du mängder av matnyttiga tips till din cykeltur. Förresten, det finns en smärre dödsfälla när det gäller cykling i Köpenhamn: Busshållplatserna. Man cyklar nämligen igenom samma område som man går av och på bussen. Så ta det lilla lugna när du ser en busshållplats om du vill slippa höra danska svordomar och komma hem med livet i behåll. Trevlig cykeltur…!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s