Norge – vackra, vilda Vestlandet

Året heter corona. Resorna heter närproducerade. Faktiskt är man glad om man får ta bilen/tåget/bussen två timmar till Falköping. Sisådär ungefär. En stund fick vi lov att åka till Norge så det gjorde vi minsann och mötte snö, is och trollväggar mitt i sommaren. Galet vackert och bara lite kallt.

Norgesemester för oss var lika med bilsemester med tält. Tält blev det för annars hade vi inte haft råd – Norge är precis lika dyrt som man tror det är.

Man kan säkert ta tåget, men med tält och 2 barn orkade vi inte med så mycket packning på tåg. För övrigt är en bilresa genom Vestlandet en stor del av upplevelsen – glöm inte att stanna och ta bilder av sagolandskapet, gå ut ur bilen och ät världens renaste snö i sommarshorts och kör långsamt genom alla hårnålskurvor så att ingen mår illa bak i bilen och alla hinner ta in storheten runt omkring er.

Det finns bilfärjor man kan ta lite överallt – det kan bara rekommenderas. Det är lite dyrare än att köra själv, men ofta kommer man igenom några av de fjordar man ändå ville bocka av på listan och får lov att njuta av de höga bergen nerifrån istället för att kringla sig igenom dem.

Tälta fungerar fint och är prisvärt – på vissa campingplatser ska man boka i förväg och på andra ska bara vara där så tidigt på dagen som möjligt – det var gott om folk som slog upp sina tält lite här och var när campingplatserna blev fulla, men det är ju inte riktigt lika bekvämt.

Geiranger och Dalsnibba

Geiranger står naturligtvis längst upp på reseönskelistan tillsammans med Trollstigen – och ja. Ja, det är så där fantastiskt att både barn och vuxna tappar andan. Outstanding, magiskt, le plus super, ganz toll och alla superlativ i ordboken. Under 2020 – coronans år – kom det inte in några kryssningsfartyg, vilket var en fantastisk upplevelse.

Vad gör man i Geiranger? Man fiskar (och får inte napp men är glad ändå), vandrar, badar i glaciärvatten (ta med våtdräkt) och åker upp till Dalsnibba. Från 26 grader och sol vid fjorden till snö och nollgradigt på 1500 meters höjd vid Dalsnibba – Europas högsta utsiktspunkt vid en fjord som är lika mäktigt som det låter. Och så åker man motorbåt med ungarna! Man kan hyra mindre motorbåtar och ge sig ut på utflykt i Geiranger – mycket roligare än att ta turistbåtarna! Emma och Olivia på 8 och 11 lärde sig fort att styra själva, och det gjorde det till en av de bästa utflykterna på hela resan.
Vi slog upp vårt tält på Geirangerfjorden Feriesenter som ligger direkt vid fjorden – perfekt om man vill stå och fiska. De har både stugor och tältplatser och hyr ut motorbåtar.

Tips till Geiranger: Geiranger är inte stort. Det är rentav pyttelitet. Så se till att komma tidigt på morgonen om du vill ha plats på campingplatserna här – du vill helst vara så nära fjorden som möjligt. Och här finns bara en matbutik, så när sakerna är slut så är de liksom slut. Om du vill köpa en engångsgrill för att grilla på kvällen kan det löna sig att göra det redan på morgonen (vi fick den sista kl 11 på förmiddagen!). Och här finns inget norskt Systembolag, så om du vill ta ett glas vitt eller öl när solen går ner över fjorden så ska du ta med själv, t.ex. från Stryn (eller hela vägen hemifrån…?).

Det är 13 grader – i ytan…. 🙂

Stryn, Loen och Olden

Det finns så många vackra platser i Norge att det är svårt att välja var man ska slå sig ner. Vi valde Stryn och härifrån åkte vi runt, bland annat till Loen och till Briksdalsglaciären.
Här finns gott om campingplatser i omgivningarna. Vi bodde på Strynsvatn Camping och kan verkligen helhjärtat rekommendera det. Mysig och hjälpsam personal, man kan beställa varma bullar varje morgon till frukost och man kan sitta både inne och ute och äta sina måltider. På kvällarna dök det dessutom upp en truck som sålde snabbmat – och så ligger det otroligt vackert vid sjön Strynsvatn.

Ett absolut måste här är Loen Skylift. Vackert placerat vid Nordfjorden tar linbanan dig med upp på 1100 meters höjd med utsikt över en rullande dröm av berg och sjöar. Berg i 3D. Tror aldrig jag har sett så många bergstoppar avlösa varandra i samtliga väderstreck förr. Wow.

Vi var på Emmas födelsedag, så vi passade på att äta middag på Hoven restaurant. Väldigt trevligt. God mat, oslagbar utsikt, höga priser. Men det var det värt – och till och med bensinmackspizza kostar 300 spänn i Norge, så…

När man inte bor bland trollen i de norska bergen är man ju allt annat än van vid glaciärer. Så naturligtvis skulle vi se Briksdalsglaciären. Vi tog bilen till informationscentret och fortsatte sen med en så kallad trollebil. Det är helt säkert en större upplevelse att faktiskt vandra på glaciärerna (vilket man kan i Norge), men glaciärvandringarna kändes lite för långa för vår yngsta, och vi nöjde oss därför med att se men inte röra 🙂

Den som är för liten för att för att klättra i bergen kan med fördel åka till Hydlaparken och åka zipline och klättra i klätterparken. Här får man lätt en dag att gå och är så där härligt trött i hela kroppen när man åker hem.

Ålesund

Norge är ju inte bara natur om man nu skulle tro det. Ute vid vindarnas västkust ligger Ålesund – proppfull med underskön jugendarkitektur mitt bland fjordar och berg.
Det första och absolut största måstet är Fjellstua. Efter 418 trappsteg från staden och upp på berget Aksla belönas du med överjordiskt vacker utsikt över Ålesund – Fjellstua är lika fint oavsett väderlek. Ja, kanske inte extremhagel är så kul, men annars är det fascinerande i både sol och blåst.

Och så ska man ta sig en dags tid att släntra genom vackra Ålesunds centrum. Ät massor av glass – för det ska man unna sig när man har gått så mycket – och gå hela vägen ut till Molja fyr, där du faktiskt kan övernatta.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s