Mmm… Mallorca

Mallorca är mycket för många – småbarnsföräldrar i Alcudia, cykelturister i spänstig spandex i bergen, fulla engelsmän i Magaluf och influencers i fotspåren på Ingrosso-familjen i Palma.

Och det finns en anledning till att så många dras till Mallorca – för att det faktiskt är fantastiskt oavsett hur du vill tillbringa din semester – och oavsett om du åker med bästa tjejkompisen, den stora kärleken, små barn, stora barn eller vuxna barn. Semester på Mallorca är magiskt, nästan året runt.

Palma

Semestern på Mallorca börjar och slutar med Palma. Och med alla fantastiska restauranger, shopping, milsvida stränder, hav och hotell från budget till boutique bara en 3-timmarsflygning från Skandinavien finns det faktiskt inte mycket övrigt att önska.

Bo

Ja, bo ska man ju. Även på semestern. Men vad ska man välja när det finns en myriad av möjligheter? Vid havet, i stan, med pool…..eller allt på en gång?

Hotell Saratoga

Man kan inte annat än rekommendera detta fantastiska hotell i Palmas centrum med två pooler varav en är allra längst upp med utsikt över Palmas alla hustak. Jag bodde här med en väninna i dubbelrum, men om du kommer med familjen finns härliga sviter att välja mellan. Frukosten är intet annat än amazing – du behöver inte äta på resten av dagen när du har ätit dig igenom allt från kockens omelett till spanska specialiteter och chokladfontän.

Äta

Ät för bövelen när du är på Mallorca. Och drick! Tanken är inte att man ska komma hem med magrutorna i behåll (om man nu hade sådana när man steg ombord på flyget till Palma), utan med magen full av spanska viner och delikatesser som får munnen att vattnas.

The Duke Palma

Liten som en tapasbar, men rätter från hela världen. Marocko till förrätt, Vietnam till huvudrätt och Spanien till dessert. Underbart gott. Läs mer och bli hungrig redan nu.

Ombu Tapas Bar

Ombu hittar du inga tråkiga vardagstapas, här är det badass-tapas på hela meny. Spicy, asian fusion, legendariskt.

Strosa, promenera, flanera

Genom slingrande gränder, på milsvida stränder, in i dyra butiker, till Santa Catalinas marknad… upptäck Mallorca till fots. Om du känner dig kyrkligt lagd ska du inte spara det till en söndag, för då är katedralen stängd. Men nån gång måste Gud ju ta paus från alla turisterna.

Valldemossa

Mitt uppe i bergen tronar Valldemossa bland citronträd, palmer och med massor av härliga tapasbarer, restauranger och shopping! Herregud, vi hade kunnat köpa med oss hela Valdemossa. Men det hade vi inte råd med. Tyvärr. Har dock långtgående planer om att råna en bank och komma tillbaka. För den som känner sig sugen på kultur går det alldeles utmärkt att lägga mindre tid på shopping och mer tid på Chopin-museet.

Soller och Port Soller

Två enormt charmiga städer på Mallorcas norra kust som förbinds av en spårvagn. Spårvagnen tillhör en av alla turisternas måsten, men man kan mycket väl ta bilen fram och tillbaka också. Port Soller har en fin strand och massor av restauranger och butiker utme strandpromenaden. Stark shoppingvarning igen. Här finns dessutom gott om båtutflykter man kan boka med både snorkling och dykning ombord. På stranden i Port Soller kan man hyra solstolar och parasoll. På parasollen finns en liten värdeförvaringsbox man kan lägga sina värdesaker i, mycket praktiskt.

Neni Mallorca

Alltså, jag vill bara börja med att påpeka att vi var här innan hela Wahlgren-Ingrosso-gänget var här. Så det så. Härmgrisar asså. Du hittar restaurang Neni ligger längst upp på en brant backe i Port Soller och när du har parkerat hyrbilen med oändligt mycket besvär och lagt in handbromsen så kommer du älska det. Garanterat. Stämningen, den vegetariska maten, vinet, servicen – som är storartad. Neni tillhör hotellkedjan Bikini Hotels och nästa gång tror jag att vi checkar in där också.

Deia och Cala Deia

Deia ligger inte långt från Valldemossa och balanserar på kanten mellan berg och hav. Staden är så liten att man kan gå igenom den på bara ett par minuter. Glöm inte att stanna till på restaurang Xelini och njut av ljuvliga tapas och Mallorcas kanske godaste gazpacho.

Om man tar sig ner för nästan lika många hårnålskurvor som Trollstigen, kommer man ner till havet och Cala Deia. Längst ner finns en parkeringsplats (som kan bli ganska full mitt på dagen under högsäsong). Kom hit tidigt på morgonen om du vill njuta av tystnaden, snorkla bland färgglada fiskar eller meditera i solen. Kom hit mitt på dagen för att sola med och bada och spana in folklivet. Kom hit på kvällen och ät på Ca´s Patro March (känns igen från tv-serien The Nightmanager och glöm inte att boka i förväg eller ha tålamod).

Alcudia

Alcudia är charterhotell, trista turistfällor och så fyllt med tyskar, engelsmän och skandinaver under högsäsong att det kan vara svårt att förstå att det ska föreställa en del av Spanien. Men kom under lågsäsong eller som vi – när tyskarna och engelsmännen inte fick resa nånstans under coronasommaren 2021. Då är stranden milsvid, havet karibiskt och ett par dagar här är en fantastisk avslutning på en rundresa på ön.

Bo

Nu kommer nog de flesta till Alcudia med charterbolagen, men om du inte gör det kan jag inte annat än att rekommendera Las Gaviotas Suites Hotel. Superfräscha, trevliga rum, två stora pooler, poolrestaurang med mycket god mat, ett litet spa och dessutom jättetrevlig personal. Allt detta bara ett vuxen-stenkast från stranden. Tummen upp för Las Gaviotas!

Vattenland på Mallorca

Reser du med barn? Är du ett barn? Om du kan svara ja på en eller båda frågor så ska du helt klart till ett vattenland – när du är här är det gissningsvis mellan 25-40 grader och krävs det lite svalka. Det finns många vattenland att välja mellan och efter mycket klickande fram och tillbaka blev det till sist Aqualand El Arenal och det ångrade vi verkligen inte! Fantastiska fartfyllda vattenrutschbanor (det är inte säkert att du hinner med alla på en dag), mängder av solstolar att vila mellan varven och helt ok restauranger. Men helt ärligt, du är ändå inte här för att äta.

Shoppa loss på marknad

Finns det något roligare än att gå på marknad och handla en massa saker man egentligen inte behöver? Och på Mallorca finns gott om marknader med allt från frukt och grönt, till konst, hantverk, pynt och mycket mer. Marknaderna är typiskt på olika veckodagar i olika städer. Vi åkte till marknaden i Binissalem och har allt hjärtat kan begära. Det var fullständigt omöjligt att få parkeringsplats så vi ställde till sist bilen lite lagom olagligt och fick böter. Men det ska sägas att det även om det står 80 EUR, så halverar du beloppet om du betalar inom en månad. Så det bästa man kan göra är att skutta iväg till en bank och betala direkt så förvandlas parkeringsboten till en lite dyrare parkeringsavgift.

Vingårdsbesök

Att besöka en vingård, strosa bland vinrankorna, spana in alla vintunnorna och bara känna att man är med när vinet produceras är intet mindre än underbart. Men vilken vingård ska man välja? Faktum är att vi var ganska pragmatiska med vingårdsbesöket – eftersom det finns så pass många bra vingårdar på Mallorca valde vi en som passade in i vår resrutt den dagen. Och vilken fantastisk vingård det blev! Finca Biniagual ligger på hög höjd mitt på Mallorca. När vi var här i juli var det 40 grader varmt och faktiskt på gränsen till hur varmt det kan vara när man sitter i skuggan. Men vilka viner! Och de passar alldeles utmärkt till varma dagar om någon nu skulle undra.

Advertisement