Att läsa om att resa

Dröm-dig-bort-läsning, rynka-på-näsan-läsning eller skeptisk lyfta-ögonbrynen-läsning.
Den speciella doften av mängder av böcker när man går in i en bokhandel utomlands och inte riktigt veta vad som finns. En resa i sig själv. Att läsa om att resa och andra länder kan vara så mycket – inspirerande, märkligt eller kanske till och med lite skumt. Läs och kasta dig ut i en värld långt bortom din egen. Här kommer mina favoriter.

A cook’s tour, Anthony Bourdain

Den perfekta måltiden, hur är den? Finns den ens? Den resande gastronomen, TV-kocken och resejournalisten Anthony Bourdain skriver, reser och lagar mat med samma frenesi. Att läsa om hur han äter sig igenom Kambodjas mörka djungel och ger sig i kast med allt från e-coli-bakterier till de röda khmererna, tar reda på varför alla kockar egentligen kommer från Mexiko och står ansikte mot ansikte med livs levande veganer är att osannolikt stort nöje. Jag lovar att du får lust att resa med.
Finns t.ex. på Adlibris.

The Sideways guide to wine and life


Den smidiga lilla guideboken finns t.ex. på Amazon.

Från min absoluta favoritfilm från tidigt 2000-tal kommer denna eminenta guide till vin, smådepressioner och kärleken. Har du inte sett Sideways? Pinsamt. En solklar must-see för alla. Min man och jag blev så inspirerade av filmen att vi själva reste till samma vingårdar två år efter att filmen kom ut och det var intet mindre än storslaget. Faktiskt så storslaget att vi var tvungna att köpa nya resväskor för att få plats med alla vinflaskor. Billigt? Njae…. Gott? Otroligt.


The wrong way home, Peter Moore

Länge innan det blev 2019-trendigt att skrika “Flygskam” på samtliga sociala medier och insistera på att ta tåget till Australien, så kom denna pärla av en bok, som handlar om just det: Att resa från London till Sydney utan att flyga en enda gång. Jag kan avslöja så mycket som att det tar lite tid att ens försöka. Den australiske författaren Peter Moore (alltså inte den brittiske seriemördaren) skriver helt hysteriskt roligt om allt från världens dyraste nattklubb (Albanien!) till hur man förlänger sitt visum i Afghanistan. Faktum är att egentligen är jag Peter Moore på insidan. Hade i alla fall gärna gjort samma resa. Om jag bara hade vågat.

But I’m Swedish, Johan Tell

Läs Johan Tells fantastiska essäsamling om allt vad som hör resandet till, och lite till. För vem vill inte veta mer om hur tyskar ser ut med kräfthattar på huvudet, hur en serbisk frisyr ser ut i verkligheten och vad som är förbjudet i Norge. Fast vi vet ju allihop att det mesta som är roligt säkert är förbjudet i Norge. “Den sista sovjetposten”, var det inte så någon sade en gång för länge sen…?
Boken kan köpas t.ex på Bokbörsen.

Indien – curryexpressen

Vagabonds bok om Indien är en strålande djupdykning in i den indiska själen, maten, värmen och lukten. Eller lukterna rättare sagt. Undrar du vilka? Tja, åk dit och känn efter. Läs den här boken innan du åker dit, läs den efter eller under din resa. Lovar att du lär dig massor, känner igen och blir förvånad. Allt på en och samma gång.