Lolland & Falster – de danska Söderhavsöarna

De danska öarna Lolland och Falster har haft en mycket flitig PR-byrå som marknadsfört regionen med exceptionellt roliga jämförelser med världsberömda sevärdheter i när och fjärran: “Det är inte Påskön. Men nästan.””Det är inte Yosemite/Sydafrika/Santa Monica Pier. Men nästan.”

Hestehovedet i Nakskov. Inte helt som Santa Monica Pier. Men nästan.

Och faktum är att det inte är helt taget ur luften – Lolland och Falster är inte bara rofylllda och lantliga, utan även fyllda med milsvida stränder, plaskande vattenland, stora djurparker och märkvärdiga statyer. På vägen hit från Själland passerar man sköna Møn med sina branta kalkklippor (som också ingår bland Söderhavsöarna) och lite längre söderut ligger Tyskland och den gigantiska Bordershoppen i Puttgarden. Både Møn, Lolland och Falster är underbara sommarsemesteröar med barn, så vad väntar du på?

Var ska man bo?

Lust att övernatta på savannen, i vattenland eller tälta vid en sjö? Möjligheterna är många och upplevelserna stora.

Knuthenborg safaripark

Det är inte safari i Sydafrika. Men nästan 🙂 I enorma Knuthenborg tar man sig fram med bil bland alla de vilda djuren och så stannar man till (och stannar i bilen) om man vill titta lite längre på de farliga djuren eller klappa de ofarliga (läs åsnor, lamadjur och shetlandsponnier). Men du kan även övernatta i safaritält på savannen här och vakna på morgonen till djurparkens alla ljud. Och den som bara vill besöka utan att övernatta kan naturligtvis göra som vi gjorde – tälta. Betydligt billigare, även om de exotiska gryningsljuden begränsade sig till de morgonpigga tyskarna i tältet bredvid.

Lalandia

I Lalandia hittar man i princip allt som barnhjärtat begär – vattenland, lekland, skridskobana, häftiga gungor, klättervägg, mysiga stugor, restauranger med barnvänlig mat, lite lagom påfrestande maskotar och barnshower som får alla vuxna att längta efter Lollo och Bernie (!). Lalandia är barnens paradis i Danmark – även om det inte är billigt, så är det värt det.

Inne i själva centret finns dessutom en mataffär, klädaffär, en biograf och bowlingbana. Om du är här på sommaren kan du passa på att bada på stranden också, på vintern är det fantastiskt att känna lite tropisk värme i vattenlandet. När du nu ändå är här ska ni ha en stuga med bastu och bubbelpool, så kan man njuta i lugn och ro efter att barnen har gått och lagt sig. Glöm inte ett glas bubblor – finns att köpa i den välförsedda matbutiken 🙂

Tälta

I Danmark finns det ingen allemannsrätt, men det finns å andra sidan inte mycket mark som inte är odlad heller. Det gör att man inte bara kan kasta upp ett tält hursomhelst, utan håller sig till de lite bekvämare campingplatserna. Men så slipper man svinga bajsspaden och jiddra igång primköket och bara en så sak kan ju vara ett plus när man är på semester med barn. Vi tältade på Maribo Sø Camping som, inte särskilt överraskande, ligger i ett naturområde vid Maribosjöarna.

Vad ska vi göra?

Förutom Knuthenborg och Lalandia kan det varmt rekommenderas att bada, bada, bad på de härliga stränderna. En av Danmarks bästa stränder ligger här, Marielyst, som dessutom bjuder på mysiga caféer och glassbarer, eller go all in på amerikansk diner på Mom’s Diner – suveräna milkshakes!

Missa inte den lilla staden Maribo med domkyrkan där den i Danmark så berömda Leonora Christina legat begravd (dottern till Kristian IV som anklagades för att ha förrått Danmark till svenskarna och som hölls fången i 21 år, huvva), och med det otroligt påhittiga bageriet/vinbaren Café Vin & Brød (wienerbrödet ligger nära till hands…) som serverar lika goda bullar på morgonen som vin och middag på kvällen.

Ej heller att förglömma är Danmarks svar på Santa Monica Pier, Hestehovedet strandbad i Nakskov med sin fantastiskt lång badbrygga, eller den danska varianten av Påskön, Dodekalitten. Om ni mot all förmodan skulle ha plats kvar i bilen kan en tur till Bordershoppen på andra sidan sundet i Tyskland löna sig – whiskeyavdelningen är minst sagt välsorterad och ölen är så billig att det nästan är gratis.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s